Какво е Power Plate?

Революционният метод на тренировката с ускорение прави чудеса с тялото

Как работи тренировката с ускорение?

Преди да стане ясно как работи – малко история.

Технологията е развита от бившия Съветски съюз докато са подготвяли космонавтите си през 60-те години. Вероятно се досещате, че един от проблемите с пътуването в Космоса е мускулната атрофия при космонавтите. Този проблем и загубата на костна плътност се появяват, когато астронавтът прекара продължително време в обстановка при нулева гравитация.

Руснаците са открили начин да се борят с това, до толкова успешен, че техните космонавти са могли да изкарат 400 последователни дни в Космоса, в сравнение със 130 дни за американските астронавти.Специалистите от Съветския съюз са открили как да направят така, че гравитацията да работи за тях.

През 1999г., олимпийският треньор Гуус ван дер Меер доусъвършенства технологията и създава бранда Power Plate.

Оттам нататък, технологията прогресира и в някакъв момент се адаптира за тренировка на олимпийските атлети зад океана, както и за тренировки на професионални спортни отбори. Започва да се използва и от известни филмови и музикални икони, с цел да изглеждат перфектно и да се чувстват добре.

Тренировка с ускорение: Стар Трек здравословна технология в 21-ви век.

Проучването на Тренировката с вибрация за цялото тяло (WBVT), позната също като Тренировка с ускорение, е истинско чудо. WBVT постига това, което никой друг вид упражнение не може да постигне за кратък период от време.

За да разберете какво прави тази технология уникална, трябва да започнем от физиката. Какво общо има физиката с упражненията, ще попитате вие?

Всичко!

Спомняте ли си физиката, която сте учили в училище? Може да си припомните трите закона на Нютон за движението. За да разберете как работи Power Plate, трябва да разберете простият, но значим Втори закон на Нютон:

F = M x A. Силата (F) върху даден обект е функция от масата (М) и ускорението (A). Когато мислите за своята тренировка, може да мислите за силата като количество извършена работа. Може да не го разбирате или дори никога да не сте си го мислили, но всеки път, когато вдигате тежести, вие използвате този закон на физиката.

За да имате полза от тренировката си, трябва да повишите силите върху тялото си чрез увеличаването на двете променливи: масата и ускорението.

  1. Когато вдигате тежести, вие променяте уравнението чрез повишаване на масата (масата на тялото ви плюс тежестта, която използвате).
  2. Тренировката с ускорение променя уравнението с повишаване на ускорението чрез вибрации в тъканите на честота от 25 до 50 херца или от 25 до 50 цикъла в секунда. Масата е просто вашето тяло, а вибрацията е ускорение.

Чрез увеличаване на което и да е (или двете) от тези променливи, вие повишавате количеството на силата върху тялото си, което е истинската РАБОТА в тренировката.

Мястото на гравитацията във всичко това

Гравитацията е друга форма на ускорението. Гравитацията е тази форма на ускорението, на която всички сме подложени във всеки момент от живота ни.

Гравитацията е това, което кара мускулите ви да се развиват – мускулите ви позволяват да изпитате ефектите на гравитацията, така че да можете да се движите. Ако Земята нямаше гравитация, нямаше да развиете мускули. Затова астронавтите губят значително количество мускулна маса в Космоса.

Вибрацията просто добавя повече ГРАВИТАЦИЯ върху тялото ви или ускорява G-силите (G –единица мярка за гравитация).

Ползите от G-силите са причината защо подскачането на мини трамплин е толкова полезно. Подскачането поставя вашето тяло на гравитационни привличания от нула G, до 2-3 G в най-високата част на скока, в зависимост от височината му.

Но Power Plate е в пъти по-добър от подскоците с цел увеличаване на гравитационните сили и може да генерира сили от 2 до 6 G, в зависимост от настройките, които се ползват.

Как работи Power Plate

Power Plate работи чрез вибрация в трите равнини: вертикална, хоризонтална и сагитална (нагоре и надолу). Ако някога сте преживявали земетресение, сте изпитали комплексно движение – наляво-надясно, напред и назад, нагоре и надолу. Трудно е човек да стои неподвижен по време на земетресение! Но Power Plate се движи много бързо (20 до 50 пъти в секунда) на много малки разстояния (от 2 до 4 мм), така че не сте изведени извън баланс и мускулите ви могат да се приспособят.

Когато Power Plate вибрира нагоре и надолу, вашият мускулен тонус се подобрява.

Движенията наляво, надясно, напред и назад подобрява баланса и координацията.

И така, като за начало, общият резултат от всичко това е драматично подобряване на силата, гъвкавостта, баланса, тонуса и формата.

Когато стоите на вибриращия Power Plate, всеки мускул в тялото ви реагира с продължителни движения, опитвайки се да се нагоди, като прави рефлексни контракции. По същият начин както кракът ви подскача, когато лекарят го почуква с рефлексно чукче, мускулните влакна реагират автоматично на вибрациите на Power Plate между 20 и 50 пъти в секунда.

Стимулирайки вашите мускули и нерви по този начин означава, че повече работа е била извършена за по-кратък период от време, с ДАЛЕЧ по-голяма ангажираност на мускулните фибри.

ПОМИСЛЕТЕ…

Ако направите 30 херца (30 цикъла за секунда) за 30 секунди, вие разширявате контрактирането на вашите мускули общо с 900 пъти за половин минута. Това пък означава, че можете да тренирате на професионално спортно ниво за 12-25 минути тренировка с ускорение, три дена в седмицата.

Изберете своята вибрираща зона

Тъй като всеки човек стартира от различно ниво и се намира в различна  физическа форма, създателите на Power Plate са направили различни по  възможност  настройки.

Някои Power Plate модели имат различни възможности за настройки от гледна точка на честота и амплитуда.

  1. Настройките за честота варират между 25 и 50 херца (цикъла в секунда).
  2. Амплитудата се отнася до това на какво разстояние се мести вертикалната вибрация на уреда по време на всеки цикъл, като възможностите са от 2 мм (ниско) до 4 мм (високо).

Комбинацията от тези честоти и амплитуди правят общо шест настройки, с които ефективно се достига  от 1.8 G до 6.4 G върху тялото ви. Така че, дори при настройката с най-ниска гравитация, теглото на тялото се увеличава почти двойно.

Следващият пример е един от начините да се обясни как силите на гравитацията могат да се сравнят с една обикновена тренировка за сила:

Когато стоите на Power Plate в клекнало положение, коленете са свити, мускулите са напрегнати, генерирате сила, колкото човек, който кляка с 56 килограмова щанга.

Използвайки PowerPlate извършвате същата работа, като някой, който вдига 56 кг., но по начин, който е по-безопасен, по-бърз и по-лесен за тялото ви.

Въпреки, че определено не е нужно, вие ИМАТЕ опции за добавяне на тежести. За тези, които са по-напреднали, след усъвършенстването на степен 5G, има протоколи за добавяне на тежести за вашата Power Plate тренировка, като щанги и дъмбели.

И накрая, да добавим – това остава ЕДИНСТВЕНАТА форма на фитнес тренировка, която използва силата на масата И ускорението!

Без значение дали се подготвяте за маратон, загрявате за ски сезона, искате да отслабнете или да поддържате в добра форма костната си система, Power Plate Pro6 има уникални програми, които да ви помогнат. Pro6 е предпоследният професионален модел апарат на PowerPlate, който има допълнителна екстра proMOTION Dynamic Vibration Technology – динамична технология, която стимулира отговор на мускулатурата 30-40 пъти в секунда чрез подсилени Vectran кабели, които оптимизират трансфера на вибрации, генерирани от платформата директно върху желания мускул, които са още допълнителни ползи, които Pro6 и Advanced Vibration Technology™ предлагат.  Ако искате да го опитате, заповядайте при нас!